Mijn favorieten

Asbestverbod van de baan

Er komt geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft dinsdagmiddag 4 juni het wetsvoorstel van het kabinet waarin asbest als dakbedekking verboden wordt, verworpen. Eerder was de Tweede Kamer wel akkoord gegaan met het verbod.

De Eerste Kamerleden vinden dat het kabinet te overhaast te werk gaat en consumenten opzadelt met zeer hoge kosten. VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP stemden daarom tegen. Daarmee is een ruime meerderheid (44 van de 75 zetels) tegen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) wilde dinsdagochtend nog het voorstel redden door het verbod uit te stellen naar 2028. Eerder was het verbod al verschoven van 1 januari 2024 naar 31 december 2024. 

NVM deelt de mening van de Eerste Kamer. NVM is voorstander van een spoedige en goede asbestsanering, maar vindt ook dat de hoge kosten niet zonder meer bij de consumenten kunnen worden neergelegd. Het verwerpen van het wetsvoorstel, ontslaat de makelaars ook niet van de meldplicht van asbest. 

NVM denkt graag mee over een maatregel waarmee asbest als dakbedekking gefaseerd kan worden verwijderd, en waarbij de kosten voor de consumenten en ondernemers reëel zijn.